Премиерът Бойко Борисов е извикал днес на среща в кабинета

...
 Премиерът Бойко Борисов е извикал днес на среща в кабинета
Коментари Харесай

Борисов ненадейно свика щаба за коронавируса

 

Премиерът Бойко Борисов е извикал през днешния ден на среща в кабинета си в МС Националния действен щаб, с цел да се осведоми за здравната конюнктура и ограниченията. Положението е под надзор, България се оправя добре, са отчели членовете на НОЩ пред министър-председателя. Поне това се показва в единствения източник на информация за срещата - известие, изпратено от преслужбата на Министерски съвет до медиите. В пространното известие за триумфите на страната в удържането на епидемията напълно апропо се загатва, че Бойко Борисов е наредил да се възвръщат брифингите на щаба - към този момент един път седмично, с цел да знае обществото какво става.

Ето какво е докладвал здравният министър проф. Костадин Ангелов на премиера: 

" България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от популацията от COVID-19 в Европа, страната ни продължава сполучливо да държи развиването на епидемията под надзор и не се разрешава претоварване на здравната система. На национално равнище е обезпечен и нужният запас от защитни средства и лекарства за период до 6 месеца напред ".

Здравният министър е подчертал, че България и още три страни са единствените в Европа с " негативна наклонност от минус 6,5% по отношение на новорегистрираните случаи през последните две седмици, до момента в който за Европа има средно покачване от плюс 22% ".

Данни за актуалната обстановка с разпространяването на COVID-19 у нас и прилаганите мерки  показаха шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев, шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев, гласи известието от Министерски съвет, само че не излиза наяве какви са съответните данни. 

Изглежда, че министър председателят е останал удовлетворен от чутото, тъй като е заключил: „ В България доста добре се ръководи използването на ограниченията за оправянето с ковид. Така, че все още безусловно нищо не постанова разнообразни ограничения от тези, които имаме “.

От пресслужбата оповестяват още: " Премиерът бе безапелационен, че няма да се вършат КПП-та и опроверга всевъзможни спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничавания за хората ". " Държави с по-строги ограничения от тези в България, сега са с доста по-лоши индикатори от нас ", е подчертал Борисов.

Нареждането му да се възобновят седмичните брифинги за даване на настоящи данни за епидемиологичната конюнктура било и поради започващите сезонни грипни и други вирусни инфекции.

 

„ На първо място ни е значимо здравето, на второ – да запазим стопанската система да работи “, акцентира Борисов. Той добави, че с помощта на ограниченията 60:40 и 80:20 са непокътнати близо 300 000 работни места и изрази специфична признателност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. „ Увеличението на заплатите в РЗИ и обществените служби с 30% е безусловно направено, справедливо и оценено от хората “, безапелационен бе българският министър-председател.

Финансовият министър Кирил Ананиев е докладвал, че в проектобюджета за следващата година са планувани средства за декларираните в Европейската комисия бройки ваксини и за покупка на персонални защитни средства и дезинфектанти. Срокът за разпределяне на помощите от 1000 лв. за бойците на първа линия против ковид ще бъде продължен и ще бъде уголемен обсегът на медицинския и немедицинския личен състав с право на поддръжка, е уверил Ананиев. 

Председателят на НОЩ ген. Мутафчийски е рапортувал, че обстановката във въоръжените сили " е под цялостен надзор, не се позволява разпространяване на болестта при курсантите и образователният им развой е в ход ". И шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев е докладвал, че ситуацията в София във връзка с ковид е спокойна, а регионалните здравни инспекции имат подготвеност да дават защитни средства при поискване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР